Nordmenn utsetter ferien på grunn av jobb

1 av 2 nordmenn har utsatt ferien av jobbhensyn, men når vi først drar på ferie, slapper vi skikkelig av på stranda. Kun 6 prosent av oss har problemer med å legge jobben til side når vi er på ferie.

 

Det kommer fram i nettreisebyrået Expedias årlige ferieundersøkelse Vacation Deprivation som er gjennomført i 20 land over hele verden.

 

Fordelaktigjuleferie
Den viktigste grunnen for ikke å ta ut de feriedagene vi har krav på, er muligheten til å spare opp ytterligere feriedager som kan tas ut neste år. Men i år faller flere av helligdagene i julen på hverdager, hvilket gjør det ekstra gunstig å ta ut feriedagene nå for å kunne ha litt lengre ferie på årets siste høytid. Dette er særlig nyttig for oss nordmenn. Forundersøkelsen viser at vi har de mest forståelsesfulle lederne i Europa. Over 86 prosent av nordmennene hevder at sjefen er støttende overfor ansatte som tar ferie. Det er langt over snittet i Europa, hvor 60 prosent hevder det samme. Situasjonen er verst i Italia hvor bare 1 av 3 føler at sjefen støtter de ansattes uttak av ferie.

 

–Det er veldig interessant å se hvor store forskjellene er mellom nordmenn og italienere.  Flere enn én av tre italienere sier at sjefen deres er ikke støtter det at de bevilger seg ferie, og de sier det er vanskelig å planlegge ferien på grunn av arbeid. Samtidig; færre italienere utsetter ferien når de først har lagt planer, sier Charlotte Gogstad, administrerende direktør i Expedia Norden.

 

Vi kobler ut på ferie

Italienere og franskmenn er de som oftest sjekker jobbmailog -telefon mens de er på ferie. Mens 53 prosent avfranskmennene og 50 prosent av italienerne regelmessig er online når de er på ferie, er kun 22 prosent nordmenn i samme situasjon. På den andre siden av kloden, i verdens mest festglade land er mange av innbyggerne bundet opp til arbeid i ferien. 2 av 3 brasilianere sjekker regelmessig jobbmail og -telefon når de er på ferie. Inderne og meksikanerne er nesten like tilgjengelige i ferien, og følger like bak brasilianerne i undersøkelsen.

 

– Asiatene er dårligst stilt: i Japan tar de fleste ut kun fem av 13 dager opptjent ferie og halvparten av japanerne er regelmessig koblet til jobb også på disse dagene. Det betyr at japanerne har svært liten tid til å koble av fra arbeidet i løpet av et år. Vi nordmenn er sannsynligvis mye mer opptatt av kvalitet når vi reiser, og det kan virke som om det er mer akseptabelt å være frakoblet i Norge sammenlignet med andre deler av verden, sier Charlotte Gogstad i Expedia.no.

 

Gjerrige nordmenn?

Nordmenn er flittige arbeidsmaur og tjener best i Europa, men vi er også det folkeferdet som i størst grad føler at vi har for lite penger til å dra på ferie. 1 av 4 nordmenn sier de ikke kan planlegge ferien på forhånd fordi de ikke har økonomi til det, hvilket også er en grunn til at en del velger å la være å ta ut feriedager. Her svarer nordmenn ganske likt som irene og italienerne, til tross for at sistnevnte land er i en mye vanskeligere økonomisk situasjon enn hva som er tilfelle i Norge. I Spania og Frankrike sier henholdsvis kun 13 prosent og 16 prosent at økonomi er en barriere mot å ta ut feriedager.

– Dette kan virke ironisk, siden vi er det landet i Europa som er minst berørt av den økonomiske krisen. Samtidig vet vi at nordmenn liker å ta seg litt bedre råd når vi først reiser, i tillegg til at vi er mer diskrete når det kommer til det å snakke om vår egen velstand, så det kan være en forklaring på at såpass mange av oss oppgir økonomi som et hinder for å planlegge ferien. Likevel, våre ferievaner hjelper oss å få mest mulig ut av ferien vår. Det at vi er flinke til å planlegge ferien gjør at vi slapper skikkelig av når vi først reiser. Det å være tidlig ute gir oss samtidig muligheten til å slå til på noen av de beste tilbudene i markedet, sier Gogstad i Expedia.no

Mens dårlig planlegging er den vanligste årsaken blant italienerne for ikke å ta ut all tilgjengelig ferie, føler bare 1 av 10 nordmenn at dette er et problem.

Den fleksibilitet som nordmenn opplever gjenspeiles i det faktum at mange av oss velger å ta ferie utenfor den tradisjonelle europeiske høytiden på tidspunkter da etterspørselen ikke er så høy. På spørsmål om vi kunne velge én periode i løpet av året å ta ut ferie, svarer 22 prosent at de ville prioritert vinterferien først. Ingen andre i Europa er så opptatt av å ta ferie i løpet av vinteren som oss nordmenn. 16 prosent av svenskene og 15 prosent av danskene sier det samme, og de er nummer to og tre blant de som ønsker å feriere i løpet av vinteren.

 

Nordmenn vil ut av vinterdvalen

– Det er mange såkalte klimaflyktninger i Norge og lengselen etter varme og sol er stor når temperaturen viser minusgrader, sier Gogstad i Expedia.no og legger til:

– Til tross for at vi nordmenn i stor grad planlegger ferien vår lang tid i forveien, har vi en tendens til å bestille og deretter utsette ferien når det nærmer seg avreise. Årets jul kan være et unntak fra denne regelen. Årets lange juleferie er ideell for å reise utenlands, siden de fleste arbeidsplasser er stengt, og arbeidet derfor kan legges på is til ut på nyåret.  Vi ser allerede en økning i langdistanse-bestillinger til Las Vegas, Florida, Costa Rica og Mexico og siden sjefene våre også er flinke til å tilrettelegge for ferie, er det trygt å si at juleferie i Norge gir rom for virkelig å slappe av.

 

Mange nordmenn tror at det vil bli ganske dyrt å reise i årets lange juleferie. Slik trenger det ikke å være. Nøkkelen er god planlegging. Charlotte Gogstad er selv en erfaren globetrotter og deler her sine tips til hvordan du sparer penger på bookingen av din neste ferie:
• Forretningshoteller er ofte billigere i helgene, så ved å reise på hverdager kan du få et hotell av høyere kvalitet for en lavere pris.
• Ta deg tid til å lese anmeldelser fra andre reisende og andre kilder for å finne det beste stedet å overnatte.

 

Om undersøkelsen:
Det er Harris Interactive som står bak undersøkelsen på vegne av Expedia. Undersøkelsen ble gjennomført mellom 13. September og 12. Oktober 2012 blant et tverrsnitt av sysselsatte voksne i alderen 16+ eller 18+ i Nord- og Sør-Amerika, Europa, Asia og Australia.

Dataene er vektet for å være representative for den voksne befolkningen i hvert land på grunnlag av region, alder, kjønn, utdanning, inntekt og tilbøyelighet til å være online.     

__________________________________________________________________________________

For ytterligere informasjon, kontakt:
Hanne Kjærnes, kontaktperson Expedia.no, telefon 997 41 263, e-post hk@pr-o.no.


Expedia er verdens ledende reisebyrå på nett, og tilbyr bestilling på 150.000 hoteller over hele verden (inkludert både store hotellkjeder og mindre boutiquehotell), flybilletter fra over 300 flyselskaper,  bestilling av leiebil og ulike typer aktiviteter. Ved å kombinere stort utvalg med gode søkeverktøy, hjelper Expedia.no reisende med å finne og sette sammen reisen som er best tilpasset deres individuelle behov. Våre kunder sparte også tusenvis av kroner i fjor ved å sette sammen sine egne pakkereiser og bestille fly og hotell i ett (basert på den gjennomsnittlige besparelsen ved å bestille hotell og fly sammen).

Expedia.no er en del av Expedia Inc. merkevarer. Selskapet leverer fritids-og forretningsreiser til forbrukere, driver økning i etterspørsel og direkte bestillinger til reiseleverandører, og gir annonsører muligheten til å nå et verdifullt marked av reisende gjennom Expedia Media Solutions. Expedia driver også bestillinger for noen av verdens ledende flyselskaper og hoteller, store merkevarer, høytrafikks nettsteder, og tusenvis av aktive partnere gjennom Expedia ® Affiliate Network.

Expedia, Expedia.no og fly-logoen er varemerker eller registrerte varemerker for Expedia, Inc. i EU og enkelte andre jurisdiksjoner. Alle andre varemerker tilhører sine respektive eiere. © 2012 Expedia, Inc.

You might also like :